585 kulta eli 14 karaatin kulta

585 kulta on toiselta nimeltään 14 karaatin kultaa. Se sanoo tavalliselle kansalaiselle huomattavasti enemmän kuin 585 kulta. Tämä on yksi yleisimmistä kultapitoisuuksista esimerkiksi koruissa ja muissa kultaesineissä. 14 karaatin kullan nimi tulee siitä, että kulta sisältää 58,5 % kultaa. Siinä päästään siis jo sellaisiin lukemiin, että esimerkiksi kullan väri on selvempi. 14 karaatista lähtien kullankeltainen väri voidaan saada esille kultaesineisiin. Juuri tämä on se syy, miksi suurin osa koruista on 14 karaatin kultaa. Se on alhaisin karaattipitoisuus, jolloin kulta saadaan näyttämään kullalta. Samaan aikaan se kuitenkin maksaa huomattavasti vähemmän kuin korkeampien kultapitoisuuksien esineet.

Jos 14 karaatin kultaa verrataan korkeampiin kultapitoisuuksiin, kuten 18 karaattia tai 24 karaattia, voidaan huomata 14 karaatin seoksen olevan kovempaa. Se kestääkin paremmin käyttöä kuin mikään muu kultaseoksista. Tämä on myös yksi niistä syistä, miksi juuri 14 karaatin kultaa suositaan koruissa ja muissa kultaesineissä. Varsinkin ohuiden kaulaketjujen kohdalla eron voi huomata hyvin. 14 karaatin kultaa oleva ketju kestää hyvin jopa vuosikymmenten ajan. Korkeampia kultapitoisuuksia olevat ketjut sen sijaan saattavat katketa herkästi. Koska kuluttajat toivovat kultaesineidensä kestävän käyttöä, valitaan sen vuoksi usein juuri 14 karaatin kultaa oleva esine.

Osta ainoastaan aitoa kultaa

Korukaupassa tai muuten kultaesineitä ostettaessa tulee olla tarkkana tuotteen leiman kanssa. Kaikista aitoa kultaa sisältävistä tuotteista löytyy aina leima. Sitä kutsutaan viralliseksi kultaleimaksi. Leimassa voidaan ilmoittaa joko esineen karaattimäärä tai kultapitoisuus. Karaattimäärä on siis maksimissaan 24 ja pitoisuusleima maksimissaan 999. 14 karaatin kullan kohdalla karaattileimassa lukee 14 ja pitoisuusleimassa 585. Tästä voi tunnistaa sen, minkä verran kultaa mikäkin esine sisältää.

Monesti esineestä löytyy myös valmistajan leima. Sen avulla voidaan todentaa esineen alkuperä ja mahdollisesti myös vuosiluku. Tämä onkin tärkeää erityisesti vanhempien esineiden kohdalla, sillä jotkut vanhoista kultaesineistä ovat erittäin arvokkaita. Esineen kruunuleima taas tarkoittaa sitä, että esineen on todettu olevan puhdasta kultaa. Näiden kaikkien leimojen avulla ostajalle voidaan todentaa hänen ostavan aitoa kultaa.

Kultaesineitä ostettaessa kannattaakin aina pyrkiä löytämään leima. Jos sellaista ei löydy, ei esinettä kannata ostaa. Se ei silloin hyvin todennäköisesti ole aitoa kultaa. Suomessa lainsäädäntö määrittää sen, että kultaesineistä on löydyttävä leimat, jotka todentavat esineen aitouden ja toisaalta taas kertovat jotakin valmistajasta. Muissa maissa lainsäädäntö vaihtelee. Ulkomailta ostettujen kultatuotteiden kanssa onkin oltava tarkkana, sillä ne eivät välttämättä ole aina kultaa, vaikka kauppias niin väittäisikin.

14 karaatin kullan hinta

Kulta mielletään yleisesti ottaen arvokkaaksi materiaaliksi. Sellaista se onkin, sillä kullan hinta on kautta aikojen ollut kohtalaisen korkea. Sitä se on myös tänä päivänä. Kullan hinta ei oikeastaan notkahtele suuntaan tai toiseen, mikä tekee siitä myös hyvän sijoituskohteen. Toki 14 karaatin kullan hinta vaihtelee hieman kullan maailmanmarkkinahinnan mukaan. Maailmanmarkkinahinnassa puhutaan kuitenkin niin pienistä heilahduksista, että esimerkiksi kullan hinnan ei voida koskaan olettaa putoavan useita prosentteja.

Jos kultaesineitä ollaan myymässä, kannattaa myyjän tutustua kullan maailmanmarkkinahintaan. Sen avulla saa hyvän käsityksen siitä, millaista hintaa maailmalla pyydetään. Kultaa ei koskaan kannata myydä liian halvalla, sillä sen arvo tulee säilymään jatkossakin. Jos kultaa myydään suoraan sitä ostaville yrityksille, tulee yritysten välillä tehdä kilpailua. Jotkut yritykset maksavat huomattavasti enemmän kuin toiset. Pahimmillaan myyjä saattaakin menettää jopa satojen eurojen tulot, jos kultaesineet myy juuri sille kaikkein huonoiten tarjoavalle yritykselle.

Jätä kommentti